Kalmthoutse investeringen komen maar niet op gang

26-07-2023

Het gemeentebestuur van Kalmthout voerde vorig jaar slechts de helft van zijn beloofde investeringen uit. Ondertussen wordt het geld voor die papieren investeringen wel opgehaald bij de bevolking.

Eind 2021 beloofde schepen van financiën Maarten De Bock de Kalmthoutenaar om in 2022 13 miljoen euro te investeren, o.a. in een nieuw fietspad aan de Achterbroeksteenweg, investeringen in klimaatbeleid zoals het aanleggen van een bufferbekken en bosontwikkeling, saneren van de Dura-site en de bouw van een nieuw gemeentehuis en een nieuwe turnhal. Uiteindelijk werd er in 2022 slechts 6,5 miljoen euro geïnvesteerd. Dat maakt een investeringsritme van 51%. Enkel het dossier van de nieuwe turnhal ging vlot vooruit.

Planning van investeringen laat te wensen over

Eind december 2022 beweerde schepen De Bock nog bij hoog en bij laag dat de investeringen zeker op 8 miljoen euro zouden uitkomen, na een zware budgetaanpassing naar beneden. Maar ondertussen blijkt dat het alweer 1,5 miljoen euro minder is. "Terwijl wordt het geld voor al die investeringen wel opgehaald bij de bevolking natuurlijk," fulmineert gemeenteraadslid Johan Cassimon. "Daardoor heeft Kalmthout ondertussen bijna 12 miljoen aan liquide middelen en geldbeleggingen. Die planning van investeringen laat te wensen over. En ik ben niet de enige die dat zegt. Ook de eigen financiële dienst benadrukt dat het beter moet."

Kijk naar de kosten

"Als we dan kijken naar de exploitatiebudgetten, de dagelijkse werking zeg maar, zien we dat ook daar het afgelopen jaar ruimte is gecreëerd," vertelt Johan Cassimon. "Dat komt vooral dankzij de verhoogde ontvangsten uit de personenbelasting. Maar dat is natuurlijk niet de weg die wij zouden bewandelen om daar ruimte te creëren. Er moet meer nadrukkelijk gekeken worden naar de kosten, i.p.v. de ontvangsten te verhogen. Momenteel beschikt de gemeente (of voert het beheer) over een zestigtal gebouwen. Die wegen zwaar door op de gemeentelijke werking. Niet alleen qua beheer door personeel, maar ook qua uitgaven voor onderhoud en energie. Als we naar de structurele uitgaven willen kijken, moeten we het dus niet te ver gaan zoeken."